Allia Paraveen januar 30, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Uber er et teknologiselskap, eller en app som er kjent for å finne skyss for en som trenger det fortest mulig via et lite tastetrykk. Denne appen ble lansert i 2009 i San Francisco og er verdsatt til rund 52, 6 milliarder dollar. Dette er da private sjåfører som kan bruke sine egne biler til å transportere mennesker dit de ønsker. Dette er en konkurranse for alle taxiselskaper som finne i Norge, siden det egentlig ikke er mye konkurranse mellom de ulike taxiselskaper, de som finnes i Norge er Christiania Taxi som kanskje er den billigste. I Norge bruker vi appen UberBlack som alle taxisjåfører ikke er fornøyd med fordi UberBlack gjør det bra.

Bilderesultat for uber

Hva er det som plager disse taxisjåførene?

Det de fleste reager på er at Uber ikke har en løyve eller at de skatter, og det stemmer i bunn og grunn fordi og jeg sier meg enig i at det er urettferdig at uerfarne sjåfører ikke trenger å skatte i forhold til de som faktisk har en erfaring i taxi bransjen som skatter en god del. Det finnes også andre argumenter som at det ikke er sikkert å ta en Uber, fordi man ikke helt vet hvem det er som ha kontroll på sjåførene. Dette gjelder da også for taxi sjåfører, har de den rette kunnskapen vi som kunder forventer at det skal ha? TV2 hjelper deg hadde en test i september 2015 som gikk ut på om de kunne sikre et barnesete i bilen eller ei, resultatet var at de trengte mer opplæring. Jeg tror ikke at man må kunne ta en test for å finne ut om selskapets ansatte har erfaring eller kompetanse det burde forekomme naturlig.

Bilderesultat for uber

Tilbake til om Uber er sikkert eller ei så finnes det rating systemer som betyr at du kan gi flere stjerner for både kunde og sjåfør. Et eksempel er om du som en Uber sjåfør opplever at kunden er kranglete, spyr og er uhøflig kan du rate denne kunden slik at de får en lav score, slik at de ikke blir plukket opp av andre uber sjåfører. Er man en dårlig sjåfør kan du som kunde gjøre det samme slik at du unngår sjåføren og venter på en annen. Dette mener jeg er en fordel for både de ansatte og kunde.  Gjennom dette rating systemet får man muligheten til å kjenne sjåføren bedre enn en vanlig taxi sjåfør fordi de ikke benytter seg av denne teknologien.  I bunn og grunn betyr ikke denne løyve noe som helst.

I lik linje med taxiselskaper har Uber parter profilbilder tilknyttet sin profil, som man kan sjekke opp mot førkortet. Det betyr at det vriker sikkert og at Uber har kontroll men gjør dette opp for skatten? Alle transaksjonene på Uber er digitale og sporbare, det betyr at det forenkler skatteraportering, grunnen til at Uber ikke betaler skatt er fordi Sjåførene er selvstendige, men de kan innføre innrapporter slik at de betaler riktig skatt.

Teknologi som gir lave priser

Uber bidrar til å gi smarte koblinger mellom passasjerer og
partnersjåfør i sanntid, det betyr at de kan kjøre når de vil som skaper
balanse mellom tilbud og etterspørsel, de kan plukke opp flere kunder som skal til
det samme stedet eller i samme retning, dette gjør det mulig for mennesker å få
en enkel, trygg og rimelig transport g bidrar til betydelige miljøgevinster.

Jeg mener derfor at Uber er et bra alternativ som gjennom
teknologi åpner billige og trygge muligheter for forbrukere gjennom rask
tilgjengelighet, selv om etterspørselen er på topp, det tar mindre tid for forbrukerne
som gjør at de sparer penger- særlig hvis du er student, jeg selv har brukt
Uber flere ganger, både i Norge og i utlandet og syntes det var super cheap og
raskt! Jeg tror at det er veldig viktig for oss å være en del av denne
teknologiske forandringen som skjer i verden, fordi den bringer med seg en god
del gode ting som nevnt over.

  • Artikler som ble brukt:

https://www.uber.com/nb-NO/blog/12-fakta-som-du-kanskje-ikke-visste-om-uber-i-norge/

https://www.tv2.no/a/7330406