dleg mai 11, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Når man først starter i høyere utdanning og har mer selv studie kan det gå veldig dårlig spesielt når man ikke har en god rutine. Det kan være vanskelig å tilpasse seg for de nye rutinene man har hatt i 3 år. Da mener jeg 8 timers skole og vurderinger hvert kapittel. I høyere utdanning stilles det mer krav og mer komplekse oppgaver som må gjøre. Da blir det fort vanskelig å tenke og starte.

Som en student er det vanskelig og det å lære kan være utfordring spesielt når man ikke har en bra arbeidsrutine, Får meg som er i mitt andre år på bachelor skal jeg dele mine erfaringer og tips.

1.Forberede deg for hver forelesning

  • For hver semester så legger læreren ut en fremtidsplan som gir informasjon på hva vi skal lære om og målet for faget (pensum). Det er fort gjort å gå på en forelesning og ikke er forberedt. Et godt tips her er å lese/se gjennom kapittelet for å få et innblikk sånn at når du kommer til forelesning så vet du hva foreleseren snakker om og eventuelt lærer noe nytt som du ikke vet. Gjerne gjør dette noen dager før eller kvelden før forelesningen. Noen lærere legger ut powerpoint dagen før og da er det greit å lese gjennom powerpointen på forhånd sånn at du vet.

2. Ta nødvendig notater

  • Som en student så er det fort gjort å skrive alt det læreren sier og skriver sånn at man har alt og tenker at alt er viktig. En ting jeg skal fortelle deg, ikke alt det de sier er relevant. Noter det du følger er relevant og det som er viktigst. Når det gjelder forelesninger så vil du gjerne skrive ned stikkordene fra powerpointen og drøft mer om det er relevant. Gjerne skriv dette gjør forelesningen. En annen ting som kanskje også er lurt er å gå gjennom bøkene, skriv ned det du føler er viktig som kan drøfte enda mer som kanskje læreren ikke fortalte på forelesningen. Dette kan være en bonus for eksamen fordi da vet læreren at du også har lest pensum og være på forelesning.Et bonus for deg som liker å doodle eller fargerike notater, gjerne sett farger og bilder inn fordi dette kan hjelpe deg med å lese notatene dine bedre og det gir mer motivasjon.

3.Repeter og øvingsoppgaver

  • For at du skal kunne bestå faget så må man huske, og det er fort gjort å glemme det man skal lære om når du får nye temaer for hver forelesning og dessverre kommer du ikke til å huske alt dagen før eksamen. Det å repetere ting etter forelesning eller til slutten av uka så er det greit å repetere hva du har lært sånn at det sitter. Som oftes pleier lærerne å gi øvingsoppgaver/eksamensoppgaver som kan være lurt å svare på sånn at du kan repetere hva du har lært og ikke minst få et innblikk på hva slags oppgaver du kan få til eksamen.

4. Kollokviegrupper (noen å jobbe sammen med)

  • Kollokviegrupper er en fast gruppe du jobber sammen med. Med dette lærer du flere måter å lære på og du husker mer når noen forteller deg det i stedet for at du skriver det. Jeg liker dette bedre enn å skrive fordi det kan være noen tilfeller at man ikke skjønner hva læreren sier eller pensum så er det greit at en venn/klassekamerat kan fortelle deg på en lettere måte eller en annen måte. Dette er også en måte å lære på som er mye bedre enn å lære alene. Dere kan diskutere om pensum og skrive ned fra hverandre. Ikke bare med dette, men om dere har gruppeeksamener så er det greit å bruke din kollokviegruppe fordi da vet dere at dere ligger på samme retning.

5. Fordel skole og fritid

  • Dette er den vanskeligste delen med å være en student og det er fordeling i hverdagen. For mange så jobber man sikkert ved siden av skolen, er 100% student og vil ha tid til å ha fritid. For meg som har alle disse kan være vanskelig. Et godt tips da er ta deg en pause! Når du føler at det blir for mye av skole eller jobb, gjør noe du liker som “keep your mind out” det vil si at du glemmer det du stresser over og tenker på. Det å være student kan være “pain in the ass”. Gi deg selv pause. Ha faste dager der du gjør skole, fritid og jobb med dette så blir du ikke stresset. Et godt tips som jeg gjør er å ha en “planner”, eller to do list der du skriver ned og planlegger hver uke. Dette har hjulpet meg så mye med skole, fritid og jobb + motivasjonen din vil bli bedre når du har alt organisert.

Nå har dere fått vite mine erfaringer og tips på hvordan jeg jobber og lærer best, og det ser lett ut, men det er det ikke. Husk! Siden det fungerer for meg, betyr det ikke at det vil funke for deg, men en ting er at du finner noe som kan funke for deg. Prøv deg frem på forskjellige studieteknikk og du vil finne din. Det tok meg 2 år før jeg fant ut hva som fungerte for meg og jeg har gått en annen studie før dette.

Gjerne kommenter om du bruker noen av mine studieteknikk eller om dette fungerte for deg.

https://www.gooduniversitiesguide.com.au/education-blogs/career-guidance/work-while-you-study