IrisEidee January 19, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Det kommer stadig nye digitale plattformer som har til hensikt å forenkle hverdagen til oss forbrukere – men hva er en digital plattform egentlig? En digital plattformtjeneste er en forretningsmodell som skaper verdier gjennom å legge til rette for transaksjoner mellom forbruker og leverandør. I dagens samfunn er de mest vellykkete selskapene digitale plattformer, som for eksempel Vipps, Finn eller Uber. For at en plattformtjeneste skal overleve må det for det første være et potensielt marked, og plattformen må bygge et nettverk for brukere og tilbydere som vil tilfredsstille etterspørselen. En plattform kan være alt fra tjenester som Uber og Airbnb, produkter som Amazon eller til bruk som sosiale nettverk som Facebook og Instagram.

Nabohjelp er en digital plattform som er lastet ned av over 100 000 mennesker og er opprinnelig en app utviklet av OBOS. Dette er en app som skal gjøre det enkelt for deg å be om hjelp fra naboer og andre i din umiddelbare nærhet, men også kunne tilby hjelp og dele ting som skjer i nabolaget. I Nabohjelp-appen kan du spørre om hjelp til alt, for eksempel passing av hund eller låne en drill så du endelig får hengt opp den hylla. Appen er helt gratis og du trenger ikke være OBOS medlem for å registrere deg. Dette er ikke bare enkelt, men også miljøvennlig. Ved å benytte seg av nabohjelp slipper du å kjøpe drill som du kanskje bare bruker en gang i året, du sparer altså penger på å bruke appen.

Hvordan fungerer nabohjelp?
Appen fungerer slik at du logger deg inn med navn og adresse. Herfra kan du enten «spørre naboen», «tilby naboen», «gi bort, selge» eller skrive en «nabomelding». Ønsker du for eksempel hjelp til noe trykker du på kategorien «spør naboen» her kan du igjen velge kategori om hva du ønsker å spørre om, som for eksempel montering, data og mobil eller hus og hage. Så er det bare å vente på svar fra en god «nabo». Altså en veldig enkel og oversiktlig app.

Hva gjør nabohjelp for å senke forbrukernes transaksjonskostnader? Transaksjonskostnader kan deles inn i 4 ledd (Arne Krokan 2013)

  • Evalueringskostnader – når et kjøp er gjennomført og du har mottatt varen, om varen var som forventet? Appen baserer seg tillit mellom en eventuell selger og kjøper. Den er ikke i utgangspunktet designet for å tilrettelegge for salg innad i appen. Derfor har man ingen mulighet for å gjennomføre en sikker betaling, slik man ser i mange andre digitale plattformer.
  • Søkekostnader – handler om å finne frem til det mest aktuelle alternativet. Nabohjelp lar deg enkelt filtrere «annonser» i appen slik at du kan bestemme hva du vil se, for eksempel kan du velge å se hva som selges i ditt nabolag. Du kan også enkelt finne frem til arrangementer nær deg og steder du kan besøke som kino, sykehjem osv. Dersom du skal spørre naboen om hjelp vil det mest aktuelle alternativet oppsøke deg.
  • Tvangskostnader – hvis kjøper og selger er uenige. Hvordan får man da pengene eller tingen igjen? Nabohjelp er en app som er basert på kognitiv og affektiv tillit fra forbruker til forbruker. Du må ha tillit til plattformen og tjenesteyteren som for eksempel mannen som passer hunden din eller kvinnen litt lengre ned i gaten som selger babyklær. Nabohjelp har kontaktinformasjon dersom man skulle lure på noe eller har en klage.
  • Forhandlingskostnader – det å komme frem til en avtalt pris og levering. Igjen er denne plattformen styrt av tillit. Det vil likevel oppleves noe tryggere å ha tillit til naboen i ditt nærområde. Du kan i tillegg se hvor personen bor og ved navn som også «booster» tilliten til forbruker.

Jo flere naboer jo bedre effekt!
Flere brukere av nabohjelp vil forsterke og skape mer verdi for eksisterende brukere av appen, nettopp fordi flere brukere betyr flere muligheter for alle som benytter seg av nabohjelp! For eksempel registrerer en rørlegger seg i nabohjelp appen i ditt nærområde, han sett på som en rørleggertjeneste vil da skape større verdi for eksisterende brukere noe som igjen fører til at nabohjelp som en plattform blir mer verdt for forbrukerne. Dette kalles nettverkseksternaliteter også kalt nettverkseffekten.

Har du selv tatt i bruk nabohjelp? Hvis ja, i hvilken anledning ?