trudeykl februar 7, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Digitaliseringen har virkelig tatt et innhopp i den tradisjonelle taxinæringen. Tidligere måtte man ringe inn til en egen taxisentral og bestille en taxi og vente til det ble noe ledig. Uber er et internasjonalt transportselskap som har hovedkvarteret sitt i San Francisco i California. Selskapet driver med utvikling, markedsfører og drifter sin helt egen mobilapplikasjon med samme navn. Uber kom til Norge i 2014, men det tok ikke lang tid før taxi kjørerne og staten gikk inn for å kreve virksomheten ulovlig.Bilderesultat for uber

I dag har Uber kommet med en digital app hvor man enkelt kan bestille en bil som kjører deg dit du skal. Dette er en veldig moderne måte å reise på. Med Uber så får man informasjon om hvem som kjører, hvor lang tid det tar før den kommer, hvor lang tid kjøreturen tar og hvor mye det koster. Betalingen skjer også automatisk så lenge man har lagt inn et betalingskort i appen.

 

Uber sjåførene bruker sine egne biler, noe som jeg mener er veldig genialt. Fordelen med dette er at man slipper å produsere ekstra biler og man skåner da miljøet. Jeg mener at uber er et utrolig bra påfunn som tar vennekjøring til et nytt nivå. En annen fordel med Uber er at etter hver tur en sjåfør kjører kan kundene score sjåføren. Dette gjør at sjåførene vil gi høyre service, bruke kortere tid på å hente deg og å kjøre den korteste veien til stedet man skal til.

 

Ulemper med Uber er at i dag så er det ikke lovlig i Norge. Dette fordi taxisjåfører må ha et løyve for å drive kjøring av personer her i Norge. Bortsett fra dette så er det at i praksis så kan alle som vil bli sjåfører i Uber. Dette kan medføre flere skumle situasjoner da man ikke vet om sjåføren er kvalifisert til å kjøre trygt eller om personen er psykisk og fysisk frisk. Dette kan medføre at passasjerer føler seg utrygge og at de kan få traumer fra turen.

 

Taxisjåførene er ikke særlig begeistret over dette da de mister kunder. Jeg var og besøkte Barcelona for noen uker siden. Når jeg landet og skulle komme meg fra flyplassen hadde jeg bestilt og tenkt til å ta en Uber fra flyplassen og til hotellet. Uheldigvis for meg begynte det en stor taxistreik akkurat denne dagen. Det endte med at det var ingen taxier eller ubere som kjørte hele den helgen jeg var der. Så da jeg hadde satt meg inn i uberen kommer det plutselig fire menn som steller seg rundt bilen og hindrer uberen fra å kjøre. Dette endte med at vi måtte ta toget inn til byen isteden. Jeg søkte opp hvordan utviklingen av streiken i Barcelona har gått og fant ut at de nå har besluttet å legge ned uber virksomheten i byen inntil videre.

 

Kilder:

https://www.uber.com/nb-NO/about/how-does-uber-work/

https://www.uber.com/nb-NO/about/

https://www.nettavisen.no/na24/politiet-na-er-uber-ulovlig-i-norge/3423279444.html

https://www.aftenposten.no/verden/i/1kp6XB/Streikende-taxisjaforer-skaper-kaos-i-Barcelona-og-Madrid

https://www.abcnyheter.no/reise/reisenyheter/2019/01/31/195531413/slutt-for-uber-i-barcelona

Bildekilder:

Flicker