Malene Edvardsen januar 18, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Uber er som kjent en tjeneste som frakter personer fra A til B for en rimelig penge. Konseptet er også ganske enkelt, du skriver inn adressen du skal til så kan du velge mellom sjåfører, og du får også opp prisen som du kommer til å betale. Enklere enn dette blir det vel ikke?

I 2014 kom UBER til Oslo, med hensikt om å gi et bedre tilbud og flere valgmuligheter til forbrukerne. For mange så er taxi tilbudet veldig dyrt, og i forhold til Uber som koster halvparten så mindre er dette et kjempe godt tilbud for de som ikke vil bruke mye penger for å bli fraktet fra et sted til et annen. Uber har eksistert siden 2009, og jeg har blant annet prøvd det når jeg har vært på ferie i Frankrike. Denne tjenesten er veldig enkel, og er en app som du laster ned og gjør at den hele tiden er lett tilgjengelig. Personlig synes jeg konseptet med Uber er super genialt, det er billig, og effektivt. Sjåførene er trygge, og alle går gjennom en bakgrunnssjekk som de må bestå for å kunne bli en Uber sjåfør.

Men hva er det som egentlig er riktig her? Uber kan minne litt som typiske «Kjøre sider» på Facebook hvor man spør etter folk som kjører hvor privatpersoner tilbyr seg å kjøre deg fra et sted til et annet. Dette er også kalt pirattaxi som de fleste har hørt om – som også er ulovlig. Selvsagt føler taxi næringen seg truet av dette som du kan lese HER i en sak fra 2015.

Bilde hentet fra: https://pixabay.com/no/app-apple-hånd-holder-ios-iphone-2941689/

Når Uber kom til Norge og spesielt i Oslo ble denne tjenesten veldig populær rimelig fort. Det er ikke å legge skjul på at Taxi selskapene følte seg truet, og har gått hardt ut mot Uber ved å be dem legge ned, og stenge Uber i Norge, og har gått ut med dette på forskjelligere plattformer i media som denne. Selvfølgelig taper de forskjellige Taxi selskapene på at Uber tar over kundene deres, men jeg synes også at taxiene tar veldig mye betalt. Da er det mye mer fristene for oss som kunder å bruke et billigere alternativ som har samme funksjon som en taxi. Uber har blant annet fått en bot på fem millioner kroner, for deres ulovlig tjeneste og brudd på yrkestransportloven – de har ikke fått løyve (tillatelse til å kjøre taxi) og derfor er tjenesten deres UberPop stengt nå idag.

Det som er positivt med Uber er delingsøkonomien, hvis du vil kjøre Uber melder du deg inn som sjåfør, eller du kan melde deg inn som reisende/kunde. Her reduserer det også transaksjonskostnadene, da alt skjer på appen, og du får opp alt du trenger å vite med en gang. Grunnen til taxi selskapene føler seg truet av Uber tror jeg er fordi Uber har klart å bruke nettverkseffekter for å lykkes. Andre kan rate ubersjåføren sin, og hvis du neste gang skal bruke Uber kan du se hvordan andre synes sjåføren er. Skal man derimot ta taxi med OsloTaxi, eller Norgestaxi kan man ikke se hvordan sjåføren yter sin service. Av de turene jeg har hatt med taxi, og uber har jeg hittil vært mest fornøyd med mine Uber turer, fremfor taxi.

Nå er for tiden UberPop som er det folk flest bruker stengt i Oslo – det er privatpersoner som kjører, men med en gang det Norge får regulert regelverket så vil de komme tilbake igjen!

 

// Malene Edvardsen