Derya juni 16, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Innlegget er skrevet i samarbeid med Thalia Gellerstedt og Joanna Kemdal.

Fase 1: Planlegging

Vi begynte allerede i starten av semesteret å diskutere og få frem noen ideer om hvilke produkter vi skulle selge på nettbutikken. Så kom covid-19. Vi gikk fra ideer rundt treningsrelaterte produkter til koronarelaterte produkter. Vi lot oss inspirere av “alt blir bra”- kampanjen og ønsket å få frem solidaritet gjennom mote. Vi ønsket et merkenavn som var lett å huske, i tillegg til et enkelt og rent design. Derfor ble den fargerike “alt blir bra” regnbuen til en svart enkel regnbue. Hva nettsiden skulle hete fant vi også ut av ganske fort.

Når navn på nettsiden var i boks og logoen var halvveis klar måtte vi sette i gang og planlegge hvordan vi skulle gjøre ting og fordele på oppgavene. Hver tirsdag var det Zoom møter med gruppen. Vi brukte også Asana til å sette opp arbeidsoppgaver med tidsfrister for å holde ting ryddig, oversiktlig og for å få ting gjort.

Skjermbilde fra siden vår på Asana.

Fase 2: Gjennomføring

Valg av plattform og kjøp av domene

Det finnes mange plattformer å starte nettbutikk på. Vi valgte å lage nettbutikk på Shopify. Plattformen passet oss bra ettersom vi ønsket å få komme raskt i gang (mtp tidsfrist på eksamen), samt andre fordeler Shopfiy har:

 • Man kan selge via Facebook, Pinteres og Instagram
 • Sikkert og trygt (SSL certificate encryption)
 • Betalingsløsninger med Paypal, Visa, Mastercard, Vipps og Klarna
 • Man kan styre nettbutikken fra mobilen
 • Søkemotoroptimalisert

Du kan lese mer om fordelene med Shopify på nettsiden deres.

Kjøp av domene

Vi valgte å kjøpe domene gjennom ProISP, men vi var litt uheldige. Vi bommet på domenenavnet når vi kjøpte den første domenen med “å” (regnbåge.no). Vi ble derfor nødt til å kjøpe enda et domene, som er det vi har i dag: regnbage.no. Ble litt ekstra kostnader, men sånn er det.
Slik gjør du det:

 1. Gå inn på proisp.no/, skriv inn ønsket domene og trykk på «Søk». Vi har fokus på å kunder (målgruppen) i Norge og kjøpte derfor domene med .no. Hvis flesteparten av kundene dine kommer fra utlandet går du heller for et .com domene. Du kan også velge å kjøpe begge, både .no og .com, for å sikre kontroll på begge domenene.
 2. Er navnet ledig trykker du på «R» for å registrere domenet. Trykk på «Fortsett».
 3. Nå er du på «Konfigurasjon» siden. Her er det ikke nødvendig å huke av noe og det er heller ikke nødvendig å bestille SSL-sertifikat ettersom det følger med i Shopify. Trykk på «Fortsett».
 4. Oppgi kundeinformasjon og bekreft ordren.
Nettbutikkløsning

Når domene og Shopify var i boks var veien videre å finne ut av hvordan nettbutikken skal fungere. Nettbutikkløsninger går ut på at man skal kunne legge inn funksjoner på nettbutikken som å kunne legge inn nye produkter, kundene skal kunne bestille varer, osv. For å finne ut av hvordan nettbutikken skal fungere, må man tenke over hvilke behov man har for nettbutikken. Det viktigste for oss var å få frem produktene og skape en behagelig kundereise. Disse funksjonene har vi integrert i nettbutikken:

 • Katalog – mulighet for å legge ut og oppdatere varer i nettbutikken.
 • Handlekurv – hvor kunder kan plukke x antall varer.
 • Betalingsløsning – vi bruker Stripe slik at kundene kan betale for varene med American Express, Visa, Mastercard og Apple Pay.
 • E-postutsendelser til kunder – vi har valgt å bruke Mailchimp

For å håndtere kundeservice har vi også lagt til en chatfunksjon på nettsiden slik at kundene kan kontakte oss når som helst på døgnet.

Skjermbilde av Regnbåge.no
Logoutvikling

Utviklingen av logo var både tidskrevende og ekstremt frustrerende. Vi sto vi for logoen selv og vi ble enig om hvordan den skulle se ut. Likevel brukte vi Fiverr for å få profesjonell hjelp av logodesignere som kanskje kunne gjøre noe mer kreativt med logoen vår, men holde det minimalistisk. Vi fikk tilsendt fire logoer vi kunne bruke, men på grunn av litt uenigheter i gruppen endte vi til slutt med å bruke vår egen logo som vi selv designet. Denne falt mer i smak hos alle og føltes mer riktig.

Kilde: Regnbage
Logistikk og dropshipping

Vi bestemte ganske tidlig at vi skulle bruke Printful som leverandør. Printful er et “Print on demand” (trykk på forespørsel på norsk) selskap som driver med dropshipping. Det vil si at det ikke er ikke behov for et fysisk lager med produkter. Printful integrerer med Shopify og å sette opp disse to sammen er en enkel jobb. Det vil si at når vi mottar en bestilling på nettsiden vår, vil dette automatisk gå til Printful slik at de kan trykke og sende produktene direkte til kundene våre. Dette har spart oss for både tid og plass.

En liten ulempe med Printful i denne tiden er frakttiden. Printful har lager i både USA og Latvia (produktene våre kommer fra Latvia), og skal ha en leveringstid på 5-7 dager til Norge. På grunn av COVID-19 har det vært problemer med at leveringen tar lenger tid enn forventet. Normal leveransetid ligger på 7-10 dager, mens man i koronatider må forvente en leveransetid på 15-20 virkedager.

Fra studenter til mini-gründere

Å lage en nettbutikk har vært lærerik opplevelse. Det har både testet tålmodigheten og kreativiteten til alle i gruppen, og vi har opplevd både frustrasjoner og gleder. Men å ha en plan på ting fra starten av hjelper mye, og Asana kan anbefales på det sterkeste for å holde oversikt på arbeidsoppgavene dine. Alt i alt er vi veldig fornøyd med hvordan gjennomføringen av nettsiden har gått og sluttresultatet. Vi har på bare noen måneder gått fra å være studenter til å lage egen nettbutikk. Det er noe å være stolt av!