anettebjorneby January 14, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Begrepet digitalisering har blitt et ord det nesten er umulig å unngå. Vi hører mye om det, men ikke alle forstår hva digitalisering innebærer og hvilke konsekvenser det vil ha i fremtiden. 

Digitalisering handler om å endre gamle arbeidsprosesser fundamentalt og bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. Det blir stadig nye og smartere tjenester, som er enkle å bruke, mer effektive og pålitelige. 

Det er ingen tvil om at den stadige utviklingen av teknologi hele tiden vil påvirke samfunnet vi lever i, og konsekvensene vil både være positive og negative. Vi kan lettere nå andre mennesker raskt ved hjelp av mobilteknologi. Er det noe vi trenger å vite, kan man ved et enkelt søk på google få svar på det meste. For 10 år siden fantes ikke tingene vi i dag er helt avhengig av, deriblant Snapchat og Instagram. Ulempen er at man bruker sosiale medier til å kommunisere ovenfor å faktisk møtes personlig. Barn som vokser opp i dag foretrekker heller å bruke iPaden fremfor å leke med andre barn ute i gaten. 

Det er viktig for å være bevisste på hva digitalisering betyr for oss i arbeidslivet og hele tiden tilpasse oss de nye teknologiene som vil komme i fremtiden. 

Hvordan vil digitalisering og ny teknologi endre fremtidens arbeidshverdag? 

Allerede nå er roboter på god fart inn i samfunnet og før eller siden vil det være mange arbeidsplasser som blir utført av roboter i stedet for mennesker. De kan erstatte kokker, fabrikkarbeidere og kirurger for å nevne noen. Hadde du stolt på at en robot gjør en like god jobb som en kirurg? De har allerede begynt å innta operasjonssaler verden rundt, og vil med tiden erstatte menneskelige kirurger. Per dags dato er det fortsatt kirurgen som opererer pasientene, med robotene som svært gode medhjelpere. 

I tillegg vil stadig bedre tekniske løsninger gjøre det mulig å produsere selvkjørende biler, og det er snakk om at det allerede vil være mulig å få kjøpt disse innen 2030. I en selvkjørende bil trenger man ikke holde på rattet, men må være årvåken og følge tilfelle man må ta over styringen. Hvis det er dårlig veimerking eller mye snø i veien, kan det være vanskelig for den selvkjørende bilen å vite hvor den skal kjøre.

Roboten har en evne til å sanse, bearbeide sensordata og gjøre vurderinger. Dette kommer av avansert programvare utviklet av det som kalles kunstig intelligens. 

.. og hva er kunstig intelligens?

For å kunne forstå hvordan kunstig intelligens vil påvirke hverdagen vår i fremtiden, er det viktig å vite hva det egentlig er. Kunstig intelligens, også kalt Al, er en teknikk man bruker for å gi datamaskiner og dataprogrammer en intelligent respons.  Det handler om å lære opp maskiner til å gjenkjenne mønstre og data slik at de kan ta konsistente beslutninger på egen hånd. 

Bedrifter over hele verden investerer masse penger på kunstig intelligens fordi det er nettopp dette verden vil bli styrt av i fremtiden. Kina ligger langt foran oss andre, og har allerede utviklet blant annet førerløse kjøretøy og betaling med ansiktsgjenkjenning,

Det er en spennende tid vi går i møte og etter hvert, enten om vi vil eller ikke, vil kunstig intelligens bli en stor del av vår hverdag.