sofielindseth mars 21, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg og to medstudenter har fått utdelt en eksamensoppgave der vi skal lage våres helt egen nettbutikk ved bruk av en e-handelsplatform: Shopify. Foruten noe som helst form for forkunnskap skulle vi ha satt opp en vell fungerende nettbutikk på en måned. Jeg vil gjerne dele denne prosessen fordi det er ikke så vanskelig som jeg så for meg. Så ved hjelp av noen tastetrykk så kan du sitte igjen med din en egen nettbutikk.

Jeg vil først og fremst gi en liten introduksjon til nettbutikken vår. Som jeg kommer til å bruke som eksempel og en «inspirasjon» eller tips til de som eventuelt ønsker å starte sin egen.

Navnet på nettbutikken våres er Livisswim. Vi selger hovedsaklig bikinier og badedrakter, men også tilbehør som armbånd og smykker som er i samsvar med badetøyet. Ideen bak nettbutikken er at vi aktive online shoppere og grublet over hvordan det var å bestille badetøy over nett. Vi konkluderte med at dette er noe som har blitt svært populært den siste tiden, og selv om badetøy er en sesong vare så ser vi at spesielt nordmenn reiser mer enn de gjorde før. Men vi ser en mangel på utvalget av unike farger, trender og passformer til enhver kvinne.

Steg 1 – Shopify:

Slik gjør du det:

1. Gå til www.shopify.com

2. Skriv inn e-postadressen din, også klikker du «Get Started».

3. Skriv inn ønsket passord.

4. Skriv inn ønsket navn til nettbutikken din.

Det er en fordel å sjekke ut om navnet du velger ikke er tatt på forhånd, spesielt når du skal benytte deg av ulike sosiale medier. Navnet du plotter inn blir ditt subdomene som for eksempel «livisswim». Det vil si at min påloggingsadresse på shopify blir https://livisswim.myshopify.com. Vi valgte å endre på visningsnavnet etter en stund, og det gjør du ved å kjøpe et domene inne i shopify. Vi endret dette slik at vi kun fikk https://livisswim.no

5. Legg inn navn og adresse på deg selv og klikk «enter my store»

Etter steg 5 er butikken din opprettet. Nå kan du begynne med design av alt innhold du ønsker å ha på nettsiden din. Shopify vil nok hjelpe deg igjennom hele veien, og gir det god hjelp ved å gi deg automatiske systemer for å komme deg videre.

6. Klikk inn på «online store» og velg «customize» på tema.

Nå kan du fritt designe nettsiden din ved å gå inn på et tema som er passende. Der lønner deg seg å benytte seg av et gratis tema i startfasen. Etterhvert som du begynner å komme deg inn i shopify så vil du merke at shopify er en brukervennlig, så om du vil endre på et tema eller annet vil ikke det du har lagt inn bli slettet. Som for eksempel temaet «debut» som vi har valgt er et tema som er å anbefale.

7. Klikk deg inn på «products/produkter» i menyen til venstre og legg til produktene du ønsker å selge.

Her må du huske å klikke deg inn på «collections» å kategorisere produktene du ønsker å selge. Som for eksempel det vi gjorde var å ha bikinier, badedrakter og tilbehør i hver sin «collection».

8. Avslutt med å gå inn på «settings» som er helt nederst i menyen til venstre.

Fyll ut så mye som mulig. Spesielt bør betalingsinnstillinger og logistikk bør være i boks. Vi implementere betalingsløsningen stripe som er en vell fungerende betalingsløsning som tar mastercard, visa og american express. En annen løsning er pay pal som de fleste har kjennskap til.

Kjøp domene

Du bør kjøpe det dersom du ønsker en profesjonell nettbutikk. Selvsagt trenger man ikke å kjøpe domene, men det anbefales på det sterkeste om du ikke ønsker å ha en mer profesjonell nettbutikk og slippe å ha en URL med «myshopify.com». Domene kan du kjøpe på mange ulike steder men en siden jeg anbefaler er webhuset. Når du har har opprettet et domene vil det ta litt tid for du skal motta en mail som du må signere, og regne med å vente en døgn til at domenenavnet blir synlig på nett.

Når du har opprettet domene kan du koble domene opp mot shopify. Dette gjør du veldig enkelt ved å gå inn på «home» på dashbordet på shopify også trykker du «add domain». Shopify vil veilede seg steg for steg på hva du må gjøre.

Steg 2 – Markedsføring

Når det grunnleggende arbeidet er gjort i nettbutikken så begynte vi med markedsførings delen. Vi benyttet av oss viral markedsføring som instagram, facebook og e-postmarkedsføring. Dette er noen av kanalene alle har kjennskap til fra før og som gjør det enklere å nå ut til ønsket målgruppe.

Facebook

Facebooksiden så vi på som en plattform hvor vi kunne publisere statusoppdateringer med nyheter og kampanjer med direktelinker til nettbutikken. Vi bruker også facebooksiden til å kommunisere med kunder og gjøre det lettere å kunne stille oss relevante spørsmål. Samtidig satte vi inn en funksjon inn i nettbutikken som er koblet opp mot facebooksiden vår. Et annet verktøy som kan brukes via facebook er annonser som kan nå ut til kunder som har vist en interesse for bedriften, som kalles speilpublikum.

Instagram

En viktig portal til å vise frem sine produkter, som kan gjøres via bilder, videoer og instagram stories. Her er det meningsfullt å gi kunden et blikkfang, ved for eksempel en kombinasjon ved bruk av både stories og poster. Produktbilder kan du også bruke et instagram shop verktøy som gjør det mulig at prisen dukker opp via en tag på bilde, men også en direkte link om du klikker på bildet. Benytt deg av instagram story og skap en meningsmåling eller få seerne til å stille dere spørsmål ved hjelp av en ulike funksjoner på instagram. På instagram kan du på samme måte ved hjelp av facebook bruke annonsering som er en lettvin måte å fange oppmerksomhet til potensielle kunder.

E-postmarkedsføring

E-postmarkedsføring har høyst dokumenter effekt sa to av våres gjesteforelesere og gründere av markedsføringspodden, Even Ødegård og Eivind Bodding. Som jeg vil si meg ening i. For den er kostnadeffetiv og når ut til svært mange på en gang.

Vi benyttet av oss et gratis verktøy på shopify som heter Mailchimp som er svært enkelt å implementere og som kan også brukes på alle plattformer. Her får vi ferdige layouts og kan designe våres egne nyhetsbrev, invitasjoner til arrangementer eller kunngjøringer. Men først må du bygge opp en e-postliste og gi kunden en grunn til å gi ifra seg e-posten sin. Som for eksempel kan være om du melder deg opp på e-postlisten nå så får du en rabattkode. Så når du får en ny abonnent så kan du sette opp en funksjon i Mailchimp som gir de en varm velkomst. Som for eksempel en personlig tekst som med navn på kunden og informerer om nye produkter eller hva enn det måtte være.

Et tips før du lanserer nettbutikken din er å lage en landingsside som du kan sette opp midlertidig før selve nettsiden er klar. Vi brukte våres landingsside til å samle inn e-postadresser ved å ha en egen boks hvor vi informerte kunden om de ville være den første til å vite om den kommende lanseringen om de meldte seg opp.

Denne siden kan du enkelt sette opp i «customize».

//Sofie Lindseth

Kilder brukt:

Shopify.com

Mailchimp.com