sofielindseth mars 7, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

https://www.google.com/search?q=Dropshipping&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi5sra0kfHgAhVoqIsKHfUuA1IQ_AUIDygC&biw=1440&bih=821#imgrc=EYdkOfRAWdLZLM:

Dette er dropshipping – enkelt forklart

  1. Kunde kjøper produkt fra din nettbutikk ( kan være en ebay auksjon eller tilsvarende)
  2. Kunde betaler deg for produktet.
  3. Du mottar ordren på bestillingen.
  4. Orderen videresendes dropshipperen ( kan være grosist /fabrikk)
  5. Dropshipper pakker og sender varen direkte ut til kunde .
  6. Dropshipper betaler deg.

Dropshipping er en forhandlingmetode hvor en butikk ikke beholder produktene de selger på lager. Butikken selger selger et produkt og kjøper varen fra en tredjepart og får den sendt direkte til kunden. Så det vil si at selger ser aldri eller håndterer produktet på noen som helst måte. Punkt 6. Dropshipperen betaler deg mellomlegget mellom den prisen du har i nettbutikk, og det grossisten tar for produktet.

Eksempel: Du selger en veske for 3000.- i nettbutikken, mens grossisten tar 1000.- for den samme vesken, som vil si at du tjener 2000.- på ordren.

Forskjellen mellom dropshipping og en standard detaljhandel er at selgeren har ikke lager eller eget inventar. I stedet kjøper de beholdningen etter behov fra en tredjepart som er vanligvis en grossist eller en produsent for å oppfylle ordren til kunden.

Jeg har fått en eksamensoppgave som går ut på å lage en nettbutikk. Mine klassevenninner Helene Zeylon og Rebekka Sofie Rinnan som jeg er i eksamens gruppe funderte på om det lønner seg å velge dropshipping eller om vi heller skal gå ut i fra en tilfeldig detaljhandel. Vi har veldig lyst til å få opp denne nettsiden og publisere den slik at det ville vært spennende å hatt ekte produkter vi kan selge. I den anledning har vi satt oss noen OKR-mål og en av de er at vi ønsker å få til et salg. Derfor vil benytte anledningen ved å fange opp litt informasjon om hva dropshipping innebærer.

Om du ikke vet hva OKR er så gjerne ta en titt innom min medstudent sin blogg, der får du en fin og lett leselig forklaring på hva der er. Du finner den HER.

Hvordan begynner du med dropshipping?

Som tidligere nevnt så er dette relevant i forhold til eksamensoppgaven våres. Men saken er at alle kan begynne uavhengig om du har en nettbutikk eller ikke. Så den enkleste måten å begynne er å gå inn på Shopify også kan du registrere deg som medlem via deres nettside. Der gir de deg tilgang til det du trenger av informasjon til å starte opp. Selv om dette høres veldig beleilig så er det fortsatt en del lære om du skal begynne å tjene penger som en dropship-selger på nett.

https://www.google.com/search?q=Dropshipping&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi5sra0kfHgAhVoqIsKHfUuA1IQ_AUIDygC&biw=1440&bih=821#imgrc=r3yeIHOizEuPtM:

Dropshipping uten nettbutikk:

Om du velger å starte uten å ha en nettbutikk så er det gunstig å sette opp en selgerkonto på en nettauksjonside, som for eksempel ebay. Et annet alternativ er at du kan selge på vanlige annonseringsider slik som finn.no.  Slike auksjonssider er ypperlig til å drive med dropshipping, og i løpet av bare noen minutter kan du være i gang med ditt eget dropshipping reise på nett.

Dropshipping med nettbutikk:

Når du blir mer profesjonell, kan en bedre løsning være å ha sin egen nettbutikk. Samme syklusen vil pågå, at produktene sendes fra grossist. Men det vil være flere fordeler av å drive fra sitt eget domene, slik at det vil bli lettere for en kunde å huske (navnpånettsiden.com) enn å finne frem til en spesifikk underside på for eksempel ebay.

https://www.google.com/search?q=Dropshipping&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi5sra0kfHgAhVoqIsKHfUuA1IQ_AUIDygC&biw=1440&bih=821#imgrc=ORhOjkR9OwsJ4M

God business?

et er viktig å understreke at ved dropshipping så har du ikke behov for eget varelager. Det du trenger er en datamaskin og internett – Så før du vet ordet av det så kan du drive din egen nettbutikk med en million av varer tilgjengelig. Det er ikke noen konkrete tall på hvor mye du kan tjene, men du kan tenke deg at der finnes nettbutikker der ute som benytter seg av dropshipping-modellen og omsetter for hundrevis av millioner i året. Som privatperson så bør dette testes gradvis, og finne ut om du kan lykkes. Om du lykkes tar du steget videre og sikter deg inn på det å tjene mer og mer på dropshipping. Våres gjesteforeleser Andreas Kristiansen testet ut dropshipping i ca. 48 timer for teste ut om han kunne lykkes med et salg, og det gjorde han. På 48 timer klarte Andreas å få til 12 ordre fra Brasil og Sør-Afrika. Det vil si at det ikke er veldig vanskelig å tjene litt penger på dropshipping, en annen sak er om du ønsker å tjene mange millioner men det krever en større arbeidsinnsats.

Dropshipping sine fordeler og ulemper:

Fordeler:

Poenget med dropshipping er at du ikke har behov for noe eget varelager, som reduserer risikoen og du taper svært lite ved å benytte seg av denne metoden utenom at du må kjøpe et domenenavn. Som tilsier at mindre kapital er nødvendig som er en av de største fordelene med dropshipping. Det er fordi du ikke trenger å forhåndskjøpe varene du selger, og kan tilby en bredt utvalg til dine potensielle kunder. Vi benytter av oss oberlo som er en tjeneste for dropshipping via shopify der vi finner varene vi ønsker å selge, men det er også en rekke andre tjenester som tilbyr det samme. En dropshipper-bedrift kan drives hvor som helst i verden med internettforbindelse. Det veldig enkelt så lenge du kan kommunisere med leverandører og kunder, kan du administrere virksomheten din på en fleksibel plassering.

Ulemper:

Ulempen ved å velge dropshipper-metoden er at dropshipperen kan være treg å levere varer ut til kunde som igjen ødelegge ryktet til nettbutikken. En mulig løsning er å komme i kontakt med en god dropshipper å inngå et samarbeid med bra leveringsgarantier. Om du jobber med flere leverandører som de fleste gjør kan dette være en ulempe når en kunde setter en bestilling på tre varer som er tilgjengelig fra separate leverandører så vil det pådra seg tre separate fraktkostnader, om du ikke overlater den til kunden som ikke er strategisk klokt. Selv de beste leverandørene kan gjøre feil men om det skulle være at de gjør en feil ved å oppfylle ordren så sitter du med ansvar til kundeservice og må unnskylde deg.

Konklusjon – Er det verdt det ?

Dropshipping er derimot ikke perfekt, stressfri måte å bygge en vellykket bedrift på. Dropshipping-modellen har sine fordeler og ulemper, men de kommer innebygde kompleksiteter og problemer som du må klare å hanskes med. Gode dropshipping-avtaler påvirker kundeforholdene positivt og tilby bedre priser enn konkurrentene som er en suksessfaktor. Men det legges ikke skjul på at det er store kvalitetsforskjeller blant dropshippere og derfor er det en fordel å skaffe seg erfaring på hvilke dropshippere du bør inngå avtaler med.

Kilder:

// Sofie Lindseth