Derya January 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Kjøtt. Det er vel det første vi tenker når vi tenker på proteiner. Og ja, det stemmer det, men vi finner også proteiner vi trenger i blant annet bønner og korn. Flere er mer bevisst over temaene rundt kjøtt og klima. Det er heller ikke noe nytt at veganermat er best for både helsen og miljøet. I følge Forskning.no blir 83% (tall fra 2018) av klodens landbruksjord brukt til kjøtt, fiskeoppdrett, egg og melkeprodukter. Da kan du tenke deg hvordan tallene ville vært om alle mennesker på planeten ble veganer. Det globale landbruksområdet ville da fått en reduksjon på 75% og nivået på CO– utslippene ville halvert seg. I de neste 50 årene må vi produsere mer mat enn vi har produsert de siste 10 000 årene tilsammen. Å få mennesker til å slutte å spise kjøtt er vel som å be barn slutte å spise smågodt. Men hva om vi fremdeles kan konsumere kjøtt og få i oss de proteinene, vitaminene og aminosyrene vi trenger, uten å skade miljøet og dyrene?

I den første faglige forelesningen med Arne Krokan gikk vi bl.a. inn på hvordan vi utnytter teknologien til å løse diverse problemer vi står overfor i dag. Det som fanget min oppmerksomhet mest var hvordan teknologien vil forandre måten vi spiser på i fremtiden. Tanken er ikke å få alle til å spise vegetar burger eller vegetar pølse, eller plantebaserte proteiner. Teknologien gir muligheten til å spise kjøtt uten at det påvirker miljøet og uten at et eneste dyr slaktes. Dyrket kjøtt eller cultured meat som det heter på engelsk er kjøtt som er produsert av dyreceller. Kjøttet er indentisk med konvensjonelt kjøtt på et cellulær nivå, men dyrket i et laboratorium. 


Bilde hentet fra www.fdli.org

Det er viktig å ikke forvirre det som et vegansk alternativ. Selv om ingen dyr skades kommer det kunstige kjøttet fra et levende dyr. Det kunstige kjøttet lages ved å bruke en mengde celler som trenger proteiner og næringsstoffer for å vokse. Prosessen starter med å ta vevsprøve eller biopsi fra et levende dyr, hvor man videre isolerer stamceller fra vevet. Et næringstett serum tilføres for å oppfordre cellene til å multiplisere seg. Når man har en masse celler, tilføres det et protein til disse cellene slik at de deler seg opp til fett- og muskelceller. Denne massen med celler skal ligge i en kultivator i en tid.  Cellene vil til slutt ligne på rå kjøttdeig som er klar for å bli forberedt og servert. 

Den største utfordringen denne teknologien har er å klare å etterligne strukturen på kjøtt. For at dette skal være det kjøttet som markedet etterspør teksturen og opplevelsen være det samme som ekte “slaktet” kjøtt. Man står også ovenfor en begrensing om et forskriftsmessig regelverk som sier at man ikke kan kalle noe for kjøtt uten at et dyr er slaktet. En annen utfordring er problemene denne teknologien vil medføre. Vi vet at ny teknologi løser problemer, men skaper også nye problemer. Hva vil for eksempel skje med bønder og landbruksforskningen?  

Ville du byttet ut slaktet kjøtt med syntetisk kjøtt om prisen, smaken, teksturen og opplevelsen var det samme som det kjøttet vi har i dag? 

/ Derya Andy