ingridaasm april 25, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg har i en årrekke vært en ivrig listemaker og går sjelden en dag uten å notere en påminnelse, enten det er i “notater”-appen på telefonen min eller i kalenderen. Ifølge studier via The Guardian presterer vi bedre når vi har skrevet ned hva vi skal gjøre, og det ønsker vel vi alle?

Bilde lånt fra www.thinkstockphotos.com 

få ting gjort

Jeg har tidligere skrevet om verdien av å notere og hvordan det bidrar til at vi lærer bedre og mer. Bak dette ligger prinsippet om å få noe gjort. Dette er nemlig noe mange av oss sliter med, enten det gjelder småting i hverdagen vi må få unna eller handlinger som vil ha mer betydelige konsekvenser. Når vi skal få noe gjort, begynner det hele med det enkle spørsmålet “hva skal vi gjøre?

Svaret er like enkelt som spørsmålet; du skal selvsagt lage en liste. På den måten får du konkretisert oppgavene du har foran deg, og det gir deg mulighet til å strukturere og organisere dagen din. I et samfunn der tidsklemma blir en større og større utfordring er struktur noe de fleste av oss søker og ønsker.

mindre stress

Ved aktiv bruk av lister, enten det er skrevet ned i dagboken din eller på telefonen, kan vi få en ryddigere hverdag mindre preget av stress. Oversikt er gull, og etterhvert som gjøremål fullføres kan en stryke dette punktet og føle seg ferdig med det. Da gjenstår det å få oversikt over de gjenværende punktene, for så å fortsette slik utover dagen. Dermed unngår en at viktige oppgaver forsømmes og unødvendig stress tilknyttet dette.

to-do

En klassisk to-do liste holder lenge, og du kan bruke kun to minutter på den på starten av dagen eller kvelden i forveien. Eller som jeg gjør; et par sekunder her og et par sekunder der ettersom nye hendelser dukker opp. Det kan også være lurt å skrive den i prioritert rekkefølge, og med en viss grad av detaljer. Det hjelper ikke å skrive “send e-post” om ikke du husker hvem den skal til eller hva den skal inneholde. Kjapt, men konsist og du er i mål!

 

Og vipps så hadde du en grunn til å lage andre lister enn handlelappen!

Kilder