Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Har du noen gang tenkt over hvilket inntrykk du gir dersom noen Googler deg? Informasjon, bilder, videoer og tekster som du har tilknytning til og som ligger på nett er det førsteinntrykket du gir til de som er nysgjerrige på hvem du er. Verdien av et positivt digitalt førsteinntrykk er viktigere enn du kanskje tror. En fyldig LinkedIn profil og kanskje til og med en blogg kan hjelpe deg med å håve inn drømmejobben. Det handler om å være synlig.

I dette blogginnlegget vil jeg skrive litt om verdien av å være synlig og skape et godt digitalt førsteinntrykk. Jeg har gjennom faget Digital Markedsføring fått matet inn med teskje hvor betydningsfullt og effektivt blogging kan være dersom man er ute etter jobb. I tillegg til dette har foreleser Karl Philip Lund gjort oss meget klar på hvor viktig det er å ha en god LinkedIn profil. Jobbsøking fungerer på mange måter ikke lenger som i gamledager. Det er ikke et kjapt søk på FINN.no som serverer drømmejobben til deg – drømmejobben må du jakte på selv, og det eneste virkemiddelet du kan bruke for å håve den inn er deg selv.

Verdien av LinkedIn

LinkedIn kan på mange måter anses som forretningslivets Facebook. Gjennom LinkedIn får du mulighet til å knytte profesjonelle kontakter og forbindelser. Samtidig gir det deg en gylden mulighet til å komme i kontakt med både personer som studerer og/eller interesserer seg for de samme tingene som deg, men også profesjonelle forretningsmenn og forbilder som sitter på de store og mest spennende jobbene.

LinkedIn gir deg mulighet til å sende meldinger til dine forbindelser. På denne måten kan du faktisk komme i kontakt med de som ansetter i den bedriften du ønsker å komme inn på. Et lite tips jeg har fått fra min foreleser er å varme opp «den utvalgte». Med det menes å like, kommentere og kanskje sende en personlig melding med en kommentar til noe personen skriver eller mener noe om. Da er man automatisk i gang med en flytende samtale.

Hva kjennetegner en god LinkedIn-profil?
Så lurer du kanskje på hva som får din profil til å skille seg ut? Det evige spørsmålet om hva som fanger folks oppmerksomhet og nysgjerrighet. Gjennom markedsføringspodden av Even og Eivind fikk jeg presentert 10 tips som får nettopp din LinkedIn profil til å skille seg ut og se bra ut.

 1. Coverbilde: Det å legge til et coverbilde er en fin måte å drive «branding», samtidig som det sier noe om hvem du er og hva du jobber med eller driver med.
 2. Profilbilde: Et oppdatert og tydelig profilbilde er viktig for å gi personer som ikke kjenner deg fra tidligere et godt og profesjonelt førsteinntrykk. Her er det kun du som gjelder, ikke dra med kompisen i bildet!
 3. Kontaktinformasjon: Hold alltid kontaktinformasjon oppdater! Du vil ikke risikere at du blir kontaktet på gamle epostadresser eller telefonnummer. Her kan du også promotere egen nettside eller blogg.
 4. Headline: Her bør plassen utnyttes – skriv noe om hvor du jobber, men benytt også muligheten til å fremme noe unikt med det du jobber med.
 5. Oppsummering: Dette feltet burde du utnytte til å fortelle litt kort og god informasjon om deg selv og hvem du er. Oppsummeringsfeltet gir deg rom for å skryte litt av hva du kan bidra med som tilskudd i en bedrift, og også skryt av prosjekter du har gjort og resultater du har oppnådd.
 6. Arbeidserfaring: Er det en ting mange arbeidsgivere ser etter er det erfaring. Er du student uten relevant erfaring innenfor området du nå søker jobb er det uansett positivt å legge til annen arbeidserfaring. Kanskje har du jobbet som trener, eller drevet mye med idrett? Dette kan tyde på at du er flink til å sette mål og jobbe mot å nå disse.
 7. Utdanning: Hold profilen oppdatert med hvor langt du er i ditt utdanningsløp. Hvor du tar utdanning og hvilke fag du har erfaring med har mye å si for inntrykket av deg og hva som kan forventes av kunnskap.
 8. Ferdigheter: Her er nok et felt som gir deg mulighet til å fremme dine nøkkelegenskaper. Husk her at topp 3 ferdigheter er det du er best på!
 9. Anbefalinger: Det å ha en god anbefaling fra tidligere arbeidsgivere, kollegaer eller medstudenter kan være ekstremt verdifullt og gir andre et inntrykk av hvilken oppfatning de som kjenner deg har av deg.
 10. Interesser: For å vise ytterligere hvem du faktisk er kan det være en ide å legge inn hva du interesserer deg for, dette åpner også muligheter for å komme i kontakt med andre som har samme interesser.

LinkedIn vil fungere som din digitale CV, der du kan legge inn alt av erfaringer, nøkkelegenskaper og prosjekter du har gjort. Nettopp derfor er det viktig at man faktisk setter av en liten time til å fylle ut disse 10 feltene.

 

Verdien av blogging

«Hvorfor blogg?» tenker du kanskje, vel det tenke jeg og da vi i første forelesning fikk beskjed om å opprette blogg. Jeg identifiserer ikke meg selv som en blogger, jeg er søren meg en student som jobber mot en ordentlig karriere og en ordentlig jobb! Men her jeg sitter jeg da, og nyter vel egentlig denne bloggingen mye mer enn jeg hadde forventet.

Det som gjør blogging til en så utrolig viktig plattform for deg og din karriere er at det er en plattform skapt av deg, med dine meninger og dine interesser samlet på et sted. For meg har det blitt et lite «fristed» der jeg fritt kan skrive og gruble rundt de temaene som interesserer meg, samtidig som jeg kan bruke det til å komme i kontakt med bedrifter jeg ønsker interaksjon med. Det er vel slettes ingenting å klage på ved det?

Blogging og interessante innlegg kan føre til jobbtilbud, men ikke minst masse erfaring med å være litt «på» og trå ut av komfortsonen. Noe som er veldig viktig i arbeidslivet også! Vi trenger forretnings- menn og kvinner som tørr å gjøre ting litt annerledes og som tørr å ta en sjanse.

Som den systematikeren jeg er har jeg ikke tenkt til å la mitt lille innspill om blogging gå uten å ha lagt til en liten liste her også. Så – vær så god – her har du en lite med 5 positive ting blogging bidrar til:

 1. Oppmerksomhet: Blogging kan gi oppmerksomhet til deg som person og hva du har å komme med. Samtidig kan du bidra til å belyse og rette oppmerksomhet mot temaer du brenner for eller interesserer deg for.
 2. Muligheter: Blogging kan gi deg jobb – altså halo – kjør på da!
 3. Skriftlige ferdigheter: Blogging lar deg teste skriftlige egenskaper. Det gir deg muligheten til å øve på å formulere deg samtidig som man lærer mye av å skrive om ulike temaer. Det er en vinn-vinn situasjon der du både blir smart men også god med ord og formuleringer.
 4. Kreativitet: Blogging gir rom for kreativitet og testing. Det gir deg mulighet til å gå litt ut av komfortsonen og skrive om noe kreativt som kanskje ingen har tenkt spesielt mye over før.
 5. Moro: Blogging er gøy, jeg lover. Jeg har hatt det mye moro med meg selv og mine blogginnlegg. Noen har jeg postet og andre ikke, noen ganger tar humor overhånd og det passer seg ikke for en «cool, calm and collected» studentblogger som meg.

Masse lykke til!