Emeline Braatlund Larsen februar 16, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Kjære studenter! Dette innlegget er til dere.

Har du begynt å tenke på hva du vil etter endt studie? Har du begynt å søke relevante jobber, eller ender det opp med at du ofte utsetter jobbsøkings-prosessen? I dette innlegget skal jeg dele erfaringer og prøve og gi gode eksempler på hva som skal til for å få en relevant jobb.

Jeg vil også fortelle deg hvordan jeg klarte å få rundt 15 ulike jobbtilbud på litt over én måned.

Pixabay.

Det hele startet med at jeg satt i forelesning, i valgfaget Digital Markedsføring. Det var våren 2019. Karl Philip Lund fortalte om LinkedIn, den faglige og sosiale plattformen. Han oppfordret oss alle til å lage en profil med én gang.

I denne første forelesningen delte mine forelesere egne erfaringer og tanker rundt LinkedIn. De var alle enige om at det var ekstremt lurt å være aktiv der.

Så derfor opprettet jeg en profil, la inn sertifiseringene jeg hadde tatt, jobberfaringer og utdanningen jeg hadde. Jeg prøvde å gjøre profilen min så proffesjonell og fullstendig som mulig. Dette for å gjøre et godt førsteinntrykk på de fremtidige besøkende på profilen min.

Etter at profilen så fullstendig ut, begynte jeg å skrive små innlegg på LinkedIn. I disse innleggene delte jeg mine tanker rundt ulike temaer. Jeg knyttet også innleggene opp til ulike bloggartikler jeg hadde skrevet her på bloggen. Fordi jeg ble oppfordret til å skrive blogginnlegg hver uke, ble det derfor lett å ha innhold å dele i min LinkedIn-feed. Dette viste seg å være av stor interesse for mange. Innleggene jeg skrev ble sett, likt og kommentert av flere og etterhvert som tiden gikk begynte det å strømme inn ulike forespørsler. Disse forespørselene var ulike jobbtilbud. Mange hørtes sånn her ut: «Hei! Så spennende å lese at du engasjerer deg for digital markedsføring. Vi er på utkikk etter en som deg! Har du lyst å ta en kaffe/komme på kontoret så vi kunne tatt en prat?». Jeg fikk rundt 15 av disse forespørslene og en av dem vil jeg dele med dere:

Et eksempel på at LinkedIn skaffet meg en interessant og relevant jobb:

Et av disse tilfellene var forespørselen jeg fikk fra Lars Bratsberg. Han hadde akkuratt sluttet i Google, og tatt med Growth Tribe til Norge. Lars var på besøk hos oss i valgfaget Digital Markedsføring og trengte tre studenter i en trainee-stilling for å være med å bygge opp selskapet i Norge. Jeg ble en av de heldige som fikk jobben.

Skjermdump fra egen LinekdIn-profil.

Et av de siste forespørslene jeg fikk i denne perioden var fra Inbound. Da jeg fikk en melding fra dem var jeg ikke i tvil om at jeg ville ta en kaffe med dem. Det endte opp med at jeg signerte kontrakt med dem i juni 2019. De ville også la meg vente med å begynne til jeg hadde fullført studie. Tenk på det! Jeg føler meg veldig heldig som har fått muligheten til å jobbe med dem. De er så dyktige!

Så: hva skal til for å få relevant jobb?

Mitt svar er: LinkedIn – den levende CV´en.

Derfor kommer det nå en liten hjemmelaget oppskrift på hvordan du kan få relevant fulltids- eller deltidsjobb, fra meg til deg:

  1. Opprett LinkedIn-profil.
  2. Vær aktiv. Del blogginnlegg du har skrevet eller lest av andre som du mener er interessant.
  3. Fyll inn alle punkter i profilen din, da vil du kunne bruke LinkedIn som en levende CV.
  4. Vær «på». Det vil si: følg med i feeden, følg/knytt kontakter med de du mener er spennende folk å følge med på. Følg bedrifter du drømmer å jobbe i.
  5. Jeg tror noe av det viktigste å gjøre på LinkedIn er å skrive små kvalitetsposter, som kan skape engasjement. Husk å tagge ulike bedrifter eller folk i innleggene dine (hvis det er naturlig) for å få flere likes og kommentarer. Da vil innlegget ditt bli mye mer synlig, og mange flere vil kunne oppdage deg!
  6. Siste tips: les Frida Sundbye sitt innlegg om LinkedIn´s argoritmer!

Lykke til med skrivingen!