savlinkaur januar 12, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I andre forelesning gikk Arne Krokan igjennom temaet «kunstig intelligens». I dagens blogginnlegg vil jeg ta for meg om kunstig intelligens, og videre vil jeg fremlegge en artikkel som handler om det temaet. I denne forelesningen gikk Arne igjennom hvordan teknologien tar sin «plass» i vår hverdag, og bare vokser i mer grad. Krokan nevnte at i fremtiden vil teknologien bli bedre og bedre, noe som kan føre til at flere av andres arbeidsplasser vil bli erstattet med roboter.

Det første vi gikk igjennom var roboter og hvordan de tar over flere av arbeidsoppgavene våres. Roboter tas i bruk på flere områder som for eksempel en selvkjørende minibuss, som leverer pakker og åpner sin «ryggsekk selv» og leverer post eller varer. Som Arne sa kan kanskje visjonen om en mer miljøvennlig «bilfri» by bli en suksess i virkelighet. Et annet eksempel som Arne dro frem var robot i kjøkkenet. Nemlig et kjøkken med robot som lager og serverer mat. Dette kjøkkenet er nå tilgjengelig med en høy pris som ble sammenlignet med prisklasse til å kjøpe et hus i England.

Roboter er en kombinasjon av mekanikk og kunstig intelligens. Det er det som gjør at roboter har kommet frem så mye, nemlig kunstig intelligens. Krokan gikk over til det andre temaet som dreiet seg om «naturlig dumhet», som er det motsatte av kunstig intelligens. Videre gikk krokan inn på «Chat boks» på ulike nettsider, som gjør at kundene chatter med en robot. Dette fører til at robotene faktisk tar arbeidsplassen til et menneske som kunne ha veiledet oss mer konkret. Jeg personlig har vært bort i en slik chat flere ganger, og det kan være meget vanskelig å komme frem til et konkret svar.

Det som er aller mest brukt innenfor kunstig intelligens er «maskin læring», som er en del av kunstig intelligens. Det innebærer å trene en datamaskin til å identifisere ulike algoritmer. Dette skjer ved at maskinen sammenligner bildene ut ifra fargen, mønsteret eller ulike former. Som Arne ga et eksempel på et bilde av en hund og mopp, hvor det kan være vanskelig for en maskin å gjenkjenne hunden. For et menneske er det ikke krevende i det heletatt. Flere bedrifter bruker dette som et sikkerhetssystem i dag, for å kunne sikre at innloggingen er gjort av et menneske.

skjermbilde tatt fra forelesning.

Til slutt vil jeg skrive om artikkelen jeg har valgt ut som handler om hvordan den nye teknologien tar over verden. Dette er en artikkel som ble skrevet av Dagsavisen. Jeg synes det er spennende å lese om hvordan teknologien kan påvirke arbeidslivet vårt.

Artikkelen går inn på de positive og negative sidene som bistår ved kunstig intelligens. Hvor vi fleste er enige om at med roboter kan vi skape større verdier med mindre menneskelig innsats. Artikkelen nevner også at dette kan føre til at noen sitter igjen med godt betalt, men også flere som ikke har et arbeid.

Artikkelen gir et veldig bra eksempel av Google som hvordan framtidens verdiskapning vil skje. Det ser vi ved at søkemotoren som veldig mange av oss bruker selger 50 milliarder dollar i året, med kun 54. 000 ansatte. Dette gir en snitt på rundt en million dollar per ansatt. Deretter har Amazon sine ansatte en gjennomsnittlig inntekt på 600.000 dollar i året. Men det sies at i kommende år vil selskapet automatisere deler av bedriften, ved at varene vil bli pakket og sendt av roboter. Dette fører til et resultat på halvering av arbeidskraften uten nedgang av inntektene.

Artikkelen skriver om at det er 500.000 ansatte som skifter jobb hvert år, og sier at i fremtiden vil det tallet øke. Som årsak blir det nevnt at Norge har effektive og produktive næringer, som blir benyttet av den teknologiske utviklingen. Med andre ord betyr det å bytte ut folk med maskiner i mange oppgaver.

Det artikkelen handler om er det jeg faktisk tenker mye på selv når det kommer til kunstig intelligens. En vet aldri hvor mye maskiner faktisk kan ta over, og når du blir arbeidsledig på grunn av det. Endring i samfunnet er bra og viktig, men ikke noe som vil føre til store konsekvenser i framtida.

-Savlin Kaur

Kilder:

Forelesning 8.Januar

https://www.dagsavisen.no/debatt/nar-roboter-tar-jobben-var-1.459514

https://www.krokan.com/arne/