heddawetter January 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Det er vist prognoser om at 10 år fra nå vil verden se og være noe helt annet. Det vil være selvstyrte biler, busser og tog. Flere jobber vil bli digitalisert. Det vil være mat, kjøtt som blir laget på fabrikker, norsk lakseoppdrett vil kunne skje i Florida på land og 3D-print vil ta over det meste av hvordan vi bygger, selger og lager produkter på.

Når jeg skriver at om 10 år kommer disse ulike metodene, men det finnes allerede. Vi har allerede startet med prosessen til denne nye fremtiden. Vi vet ofte ikke hvor mye vi har klart å utvikle før det er i garasjen din, på tallerkenen din osv. For flere hundre år siden hadde verden et annet samfunn, et jeger-samfunn, det handlet om å overleve, i løpet av årene har vi igjen fått nye samfunn, men med samme underliggende tanke som er å overleve. Vi i vår tid har presset klimaet til et bristepunkt som har forårsaket de ekstreme klimakrisene i moderne tid, og samtidig forsøker vi å utvikle nye og bedre metoder for å forebygge og avverge slike klimakatastrofene som vi har sett i nyere tid.

Basert på utviklingen i klimaet grunnet vår moderne livsstil, vil de fleste si at vi må ta bedre vare på jorden og gjøre mer for å bevare klimaet og jorden, dersom vi ønsker å ha en fremtid. Med nye metoder hjelper vi på forskjellige måter å forbedre klimakrisen, men vil det gjøre verden til et bedre sted?

Hollywood har livnært og tjent gode penger på historier om roboter som tar over verden, og dette har gitt mye underholdning, men vil dette være like underholdene dersom dette blir en realitet? Flere land sliter med stor arbeidsledighet, og dette er et resultat av moderniseringen og digitaliseringen av samfunnet hvor flere arbeidsplasser blir tatt av maskiner,roboter og programvarer, som vil resultere i et økende skille i samfunnet. Dette er et økende problem, og om 10 år vil dette ha mangedoblet seg i likhet med utviklingen av teknologi. Med denne utviklingen kan en spekulere om det fortsatt vil være tradisjonelle bønder som livnærer seg av jordbruk eller om dette har blitt erstattet med moderne maskiner.

Mange land sliter nå med store forskjeller innenfor samfunnsklassene, og ved mindre arbeidsplasser vil dette føre til et enda skille mellom rike og fattige. Dette kan resultere i økende fattigdom, samtidig kan dette øke levestandarden og være med å skape flere nye muligheter for flere.

Vi lever i en tid der vi må ta nye valg, vi har nådd grensen på krisen at vi må ofre ting vi ikke vil ofre, vi må lære på en annen måte, jobbe på en annen måte, man kan si at digitalisering er negativt, på mange måter men det er det som vil gi oss fremtid.

-Hedda Wetter