patrickhem april 18, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette blogginnlegget skal jeg vurdere en nettbutikk ut i fra 10 vurderingskriterier som jeg kommer tilbake til, som i sin helhet vil gi et komplett bilde på hvordan jeg synes nettbutikken er. «komplett Group AS er nordens største netthandelsaktør med totalt 14 nettbutikker. Konsernet samlet omsetning på 7,3 milliarder i 2015 og har 1,8 millioner aktive kunder. Komplett har hovedkontor i Sandefjord, der bedriften også ble stiftet.» (wikipedia.org)

Det første vurderingskriteriet er førsteinntrykk. Inntrykket jeg sitter med etter å ha gått inn på siden er at det er en ganske ryddig nettside, som byr på mye produkter og man får umiddelbart inntrykk at man har kommet til riktig side. Man får lyst til å handle og man får troa på at de har produktet du leter etter da det første man ser er «søk blant 19856 produkter». Førsteinntrykket blir bestemt på 5 sekunder, og man danner seg et bilde av hvordan nettsiden er med en gang, derfor er det viktig å tenke på om man har kommet til riktig sted, hva er det jeg kan gjøre her? og hvorfor skal jeg gjøre det her?

Synligheten er det neste man ser på når man vurderer nettbutikken, og synligheten til komplett.no er relativt grei da man kommer rett inn på siden ved søk, og er øverst i søkeloggen når man søker på produkter siden selger. Brukervennligheten er det tredje kriteriet, og siden er veldig lett å bruke, man trenger bare legge til produkter i handlekurv og gjennomføringen av salget er også relativt enkelt i forhold til andre konkurrenter som jeg har prøvd også selv. Dette er personlige erfaringer, og kan variere, men jeg mener at komplett.no er bedre på brukervennlighet hvis man sammenligner med for eksempel net-on-net. Produktene kommer lettere opp hos komplett og brukeropplevelsen er meget bra. Her har jeg også kommet inn på det neste kriteriet, som er kjøpsprossen. Og jeg mener at brukervennligheten blir bedre på grunn av kjøpsprossen er såpass enkel og grei. Man får umiddelbar beskjed om levering. En annen ting de er gode på er at de påvirker kundene sine ved å ha «trygg e-handel» merket og supportmerker, dette betrygger kunden, som bygger tillit til kunden. En ting de kunne gjort bedre er å ha merka bedre med for eksempel Visa, Mastercard eller lignende som ville tilfredsstilt de sosiale behovene til kundene enklere, fordi folk ville blitt enda mer betrygga når de ser merker de kjenner igjen. Samtidig har de autorisering fra store kjente merker som Apple, Samsung, Huawei med fler, som vekker stor tillit og kunden blir tilfredsstilt her mener jeg.

Det femte kriterier spiller også videre på brukervennligheten, nemlig hurtighet/teknologi. Her er også komplett veldig gode, siden er veldig kjapp og det er få steg fra produkt til betaling. Det sjette kriteriet er kundetilfredshet, på sin side viser de ikke til veldig mye her men man kan søke seg frem og finne ut at ekstremt mange er misfornøyd og på trustpilot er det hele 41% som er misfornøyde. Det meste her går da på levering, og her vil flere av de store selskapene (Elkjøp med hele 72% misfornøyde kunder) også være dårlig rangert. På BI sitt kundebarometer 2020 er komplett på 15. plass som tyder på at det også er veldig mange fornøyde kunder og de er over alle konkurrentene sine. (denne måler kundetilfredshet og lojalitet)

Det syvende kriterier er da trygghet, og det er et ekstremt viktig kriterium da alle vil ha en trygg handel. Med merket nede i hjørnet «trygg e-handel» som nevnt tidligere vil man med en gang vekke tillit og kunden stoler hurtig på denne nettsiden. Her er også komplett veldig gode da de også får frem all kontaktinformasjon og informasjonen om at det er fri frakt, fri retur, og senere betaling viser til trygg handling. Kundekommunikasjon er det åttende kriteriet og her er komplett.no også gode på å få frem sin kontaktinformasjon som nevnt rett over. De er også flinke til å svare på facebook og andre sosiale medier. Dette er utrolig viktig for omtalen til bedriten, nemlig at kundedialogen er på topp.

Det neste kriteriet går på priser/ utmerkelser. Her viser komplett.no til flere utmerkelser, og man ser tydelig på siden at de ble kåret til årets megastore 2020. Dette står flere steder, noe som vekker tillit og man får lyst til å handle på denne siden. Det aller siste kriteriet er konsept og strategi, noe som viser seg at de har gjort meget smart i da de omsetter for enorme pengesummer (se innledning). Det kommer også helt tydelig frem når man går inn på siden hva som er konseptet og at elektronikk er der de skal gjøre sitt marked.

https://no.wikipedia.org/wiki/Komplett https://no.trustpilot.com/review/www.komplett.no https://www.bi.no/forskning/norsk-kundebarometer/resultater-2020