Nina april 19, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Ifølge NHO økte kjøp på nett med hele 36,4% i 2020 sammenlignet med året før. Dette er i stor grad grunn av pandemien og nedstenging i Oslo. Denne veksten innebærer også økt konkurranse for nettbutikker, og deres behov for en velfungerende nettbutikk. Jeg, som mange andre, er interessert i hudpleie og har derfor valgt å vurdere nettbutikken: Karma. Denne vurderingen tar utgangspunkt i Inevo sine 10 kriterier, og artikkelen kan leses her

Karma.no ble startet i 2010 av Åse Hanken og Fredrik Bjørgan. De fokuserer ikke bare på hudhelse, men også bærekraft og miljø. De holder også til på sosiale medier og har eget nyhetsbrev, og for tiden utvikler de også et eget fordelsprogram. Dette og mer kan leses om her

Førsteinntrykk

Nettbutikkens førsteinntrykk påvirker sannsynligheten for om en potensiell kunde kommer til å utforske nettbutikken videre og eventuelt kjøpe et produkt. Dersom nettbutikken gir et godt førsteinntrykk, så skal en kunde kunne svare på disse tre spørsmålene i løpet av fem sekunder:

1 – Har jeg kommet til riktig sted?

2 – Hva er det jeg kan gjøre her?

3 – Hvorfor skal jeg gjøre det her?

 

Skjermbilde fra Karma.no

Karma har en god oversikt på forsiden og det er flere gode punker man kan dra frem:

  • Logoen er tydelig plassert til venstre og svarer raskt på det første spørsmålet.
  • Menyen er oversiktlig, og dersom man holder musepekeren over de ulike kategoriene så får man umiddelbart opp flere underkategorier. Her er det også lett å finne frem til bloggen deres, her har de flere kategorier og man kan lett finne frem til de mest populære / nyeste artiklene.
  • Som vist på skjermbildet er det mest iøyenfallende på skjermen det store bilde med Mario Badescu, og skulle du klikke på noen av pilene ved siden av så kommer det også opp nye merker de har på nettbutikken.
  • På toppen av skjermbildet gir de også informasjon om at de er en norsk nettbutikk, de har rask levering og gratis frakt over 300kr.

Dette gjør at de kjapt svarer på om du har kommet på riktig sted, hva de tilbyr og hvorfor du skal kjøpe akkurat der. Det jeg savner her er det å lettere kunne finne informasjon om dem og hvor jeg kan finne dem. “Om oss” siden finner man kun når man blar helt nederst på siden, det samme gjelder lenker til sosiale medier. Et lite ekstra pirk der er at dersom man trykker på ikonene for de ulike sosiale mediene, så går du automatisk ut av nettbutikken i stedet for at det åpnes i ny fane. Likevel er førsteinntrykket godt i sin helhet.

Synlighet

Man får ikke mange salg dersom butikken er vanskelig å finne, her kommer SEO (search engine optimization) blant annet inn. Man kan også bruke SEM (search engine marketing) for å øke nettbutikkens synlighet ved søk, og sosiale medier for organisk synlighet.

Dersom man søker helt enkelt på “hudpleieprodukter norge” så kommer ikke Karma opp, verken ved organsik søk eller på annonser. Jeg valgte å bla litt, og de kommer ikke opp før midtveis på den andre siden på Google. Nå er ikke hudpleie en nisje, men Karma har vært på nett i 10 år og er på dette markedet. Jeg valgte derfor å søke på “hårpleieprodukter” og “sminkeprodukter”, og da skjedde det samme.

Det var ikke før jeg søkte på “spa og velværeprodukter” at de kom opp som både nummer 1 og 2 i organisk søk. Det samme skjedde da jeg søkte spesifikt etter “Mario Badescu Norge”, da kom de opp som nummer 4 i organisk søk.

Kort oppsummert er de veldig lite synlige for potensielle kunder som leter etter store deler av sortimentet deres, men veldig synlige for kunder innen litt mer nisjeprodukter. Her kan det være hensiktsmessig å ta i bruk Google Ads og/eller Google shopping for å øke synligheten deres ved søk.

Skjermbilde fra Instagramkontoen deres.

De er flinke til å bruke shopping funksjonen til Instagram og det er lett å finne frem til produktene derfra. Jeg kan ikke se at de har noen former for betalt plassering på denne plattformen, men de bruker flere influensene. Disse er også lette å finne blant de øverste kategoriene inne på Karma sin egen konto.

Brukervennlighet

I følge Inevo sin artikkel må det være lett å finne frem i nettbutikker og det kan ikke ta for lang tid, hvis ikke kan man miste mange kunder. Karma har, som vist på det første skjermbildet, en søkefunksjon og flere kategorier. Da jeg prøvde å søke på ulike produkter, så kan jeg ærlig innrømme at det tok såpass lang tid for å komme opp produktforslag at jeg bare klikket enter i stedet. Det som veier litt opp her er kategoriseringen deres og da spesielt underkategoriene. Dersom du søker etter spesifikke produkter eller bare leter i en produktgruppe, så er det lett å finne frem. I tillegg til dette er nettsiden mobilvennlig i følge Google sin egen test, men det var et par sideinnlastninger den mente det var problemer med. Disse merket jeg ikke da jeg besøkte nettsiden via mobilen min.

Kjøpsprosess

Referanser

NHO. Bransjetall – handel. Januar 2021. https://www.nhosh.no/bransjer/handel2/statistikk/statistikk-nyheter/bransjetall-for-handel/

NHO. Handel – bransjerapport. April 2021. https://www.nhosh.no/bransjer/handel2/statistikk/statistikk-nyheter/80–okning-i-netthandel/

Ødegård, Even. Hvordan vurdere din nettbutikk. 2. Oktober 2020. https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

Karma. Om oss. Hentet: 18.04.2021. https://www.karma.no/om-oss/

Nettrafikk. Hva er SEO? Hentet: 18.04.2021. https://nettrafikk.no/sokemotoroptimalisering/hvaerseo/

Omega media. SEM. Hentet: 18.04.2021. https://www.omegamedia.no/sem