Fathiaomer januar 31, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

 

Youtube dummet seg ut, men de hentet seg inn igjen.

Jeg har villet skrive dette innlegget en stund, men som alle andre på dette kurset har jeg  måttet prioritere første eksamen som har innlevering  2/2, å være ajour med skolearbeid samt drive en forretning  er ikke alltid like enkelt.

 

Den kontroversielle videoen 

Med mindre du har ligget under en stein kan , kan du ikke ha unngått å lese om  2 store merkevarer, som startet året  bokstavelig talt med å begå  selvmord i sosiale medier. Det startet med at Logan Paul, en 22år  gammel  unggutt, som tjener millioner på sine to YouTube kanaler med kombinert 20 millioner følgere/abonnenter. La ut en video fra sitt besøk i den Japanske  Aokigahara skogen, kjent for å være  et sted Japanere begår selvmord. Videoen viste en mann som nettopp hadde begått selvmord, og en tilsynelatende Logan  som flirte og spøkte om vedkommende som hadde nettopp tatt livet sitt.

 

Dette skaper naturligvis reaksjoner og Logans twitter konto har blitt bombadert  med velfortjent  kritikk etter den smaksløse videoen fra Aoigahara skogen

 

Selvmord og psykisk helse er ikke noe man spøker om, spesielt når Logan`s fanbase består av unge mennesker. Youtubere er blitt de nye rockestjernene og svært mange unge ser opp til dem. Når man har en så stor påvirkningskraft og så mange unge tilhengere, mener jeg  at man har et sosialt ansvar og bør være et godt forbilde ovenfor publikummet sitt. Youtuberen har gått ut og beklaget i etterkant, men Logan blir ikke tatt inn varmen med de første.

Logan er et prakt eksempel på belønningen man får av å bruke nettverket sitt korrekt, nettverkseffekter kan skapes gjennom 2 måter, de ene nettverkseksternalitet og den andre er gjennom aktiv deling i nettverk(Krokan 2015 s 109)  han begynte  karrieren sin på Vine, en videodeling app hvor han delte korte video snutter mens han studerte, han flyttet over til Youtube etterhvert, dette ble så lukrativ at ung gutten sluttet med studiene for å  være YouTuber på heltid.

Det spekuleres i at videoen ble godkjent av en moderator selv om de brøt retningslinjene  til nettsidene. Man trenger ikke å være et geni for å forstå at de største YouTube stjernene generer enorme inntekter  gjennom annonser,  det er heller  ingen tvil om at de største YouTube stjernene  favoriseres og slipper unna med kontroversielle videoer nettopp på grunn av inntektene.

Det er tydelig at Youtube har gått på en smell og de vet innad i selskapet at de har gått skikkelig på trynet. De største annonsørene presser nettstedet, og jaggu meg fikk unggutten  en real smekk fra selskapet også.  Yotuberen får direkte konsekvenser, ved at han blir fjernet fra en web serie,  ”Four some” ,  Logan  blir ikke å se på Google elite annonserings plattform, hvor de største stjernene er å finne. Hendelsen førte også til at Susan Woijcicki  YouTube`s baws chick, kremt ( sjef ) gikk  ut og fortalte at de skulle ansette  10.000 nye moderatorer, for å overvåke  videoene som kommer til nettstedet.

Ja, Youtube dummet seg ut , men jeg mener de hentet seg relativt fort igjen, ved å  bruke denne hendelsen som et eksempel  og på den måten vinner de tillit hos både brukerne og  annonsørene. Denne hendelsen åpner også opp for en kjempeviktig debatt om etikk og påminner alle influencer om at de har et ansvar.

Nettverkseffekter ,nettverkseksternaliteter og Metcalfes lov spennet bein på Logan Paul , han har fremdeles ikke lastet opp ny video på Youtube (pr dags dato 31/1) men  han har beklaget gjentatte ganger, og forhåpentlig er det oppriktig. Hans unge alder unnskylder ikke den ufyselige og lite gjennomtenkte videoen, men jeg synes han fortjener en ny sjanse. Kanskje han kan bruke noen av millionene han tjener på Youtube til å skaffe seg rådgivere.

Når det er sagt, hvis den samme gjengen på  Twitter og i kommentarfeltet på Youtube, den gjengen  som vil ta rotta på Logan, også mobiliserer og  engasjerer seg like mye i H&M skandalen. Ville kanskje selskapet måttet gjøre mer enn bare” å beklage seg” for  The coolest monkey  hendelsen. Jeg finner det så støtende at jeg ikke engang vil publisere bildet.