olaolsen123 januar 10, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Når man leser ordet 3D-skriver får mannen i gata ofte tanker om små plastfigurer eller en prototype til et nytt produkt. Dette er på ingen måte feil å tenke. I mange år var dette majoriteten av bruken av slik teknologi. Slik som i alle felter innen vitenskap og forskning tas det store steg bak kulissene, som kanskje ikke Ola Nordmann får med seg får det kommer på dagsrevyen eller forsiden av VG. Slike steg har forekommet nå i mange år innenfor dette feltet og har skapt store forventninger til fremtiden. Mulighetene er nærmest uendelige og applikasjonene til slik teknologi faller inn i de aller fleste bransjer. I en verden preget av fattigdom, naturkatastrofer, hjemløshet og sult, kan 3D-skrivere være en stor bidragsyter om ikke en løsning i seg selv. Store internasjonale selskaper som Microsoft, Siemens og BMW har investert enorme summer i 3D-skrivere til ulike formål og ser tydelig mulighetene disse kan gi oss i nær fremtid.

A once-shuttered warehouse is now a state-of-the art lab where new workers are mastering the 3-D printing that has the potential to revolutionize the way we make almost everything

Barack Obama

Matvaner i endring

Et
av disse store stegene tatt innenfor 3D-skriving er maskiner som kan skrive ut
spiselige ting. Barilla for eksempel, en av verdens største produsenter av
pasta har gjennom et samarbeid med et 3D-skriver selskap utviklet en måte å
skrive ut fersk pasta. Andre aktører har sammensatt metoder for å skrive ut
grønnsaker, plantebaserte kjøttimitasjoner og til og med fersk frukt. Konditorier
og bakere har brukt maskiner som skriver ut sjokolade og søtsaker i mange år,
det kan også forbrukeren selv gjøre i tryggheten av sitt eget hjem. Slike
skrivere får man til den nette sum av om lag 20.000 kr, men blir de blir stadig
hyggeligere i pris ettersom teknologien forbedres.

Hungersnød

Denne teknologien vil ikke bare endre vår hverdag og våre matvaner, men også den til de som kanskje trenger det mest. Sult har alltid vært et stort problem og 2019 er intet unntak. Store deler av verden sulter og får ikke næringen de trenger for å leve sunt liv eller leve i det hele tatt. Den mekaniske ingeniøren Anjan Contractor fikk i 2013 i oppgave av NASA å utvikle en måte å sikre at astronauter fikk i seg all næring de behøver å få på lengre romferder. Løsningen hans var å 3D-printe mat som inneholdt mel lagd av insekter som gresshopper og biller. Dette melet har betydelig høyere mengder gode proteiner enn andre kilder og kan holde seg ferskt i opp til 30 år. Contractor innså mulighetene hans arbeid kunne ha på hungersnøden i verden og bestemte dermed å gjøre sin forskning offentlig slik at andre kunne videreutvikle og hjelpe.

Ved
bruk av 3D-skrivere og riktige ingredienser kan hjelpeorganisasjoner og statene
selv skreddersy dietter til personens nøyaktige ernæringsbehov. Dette vil sannsynlig
bli en billig og effektiv måte å fø store mengder med mennesker som virkelig
trenger det. Ved å kutte ut mange mellomledd vil det bli billigere for den
vanlige forbrukeren. Dette gjør at ikke bare de som sulter og vi med gode
levekår blir påvirket av teknologien, men også de midt i mellom. De som ikke har
bulende mage og fluer rundt øynene, men som kanskje sliter med å få ting til å
gå rundt.

Miljø

Å 3D-skrive matvarer har en rekke fordeler. Ikke bare vil det med
tiden bli billigere enn å reise til din lokale dagligvarehandel, men det medfører
også å minske den negative effekten dagens matvaner har på miljøet. Ved å
skrive ut maten sin hjemme vil en klare å redusere både kostnader og sitt
personlige Co2 avtrykk på miljøet. Når man skriver ut middagen sin kan man lage
nøyaktig så mye som man trenger og dermed unngå matsvinn. Plastforpakninger og
utslipp vil også minke i en slik fremtid.

Forskere hos UCLA har funnet ut en måte å gjøre om karbondioksid til en ny type sement som kan 3D-skrives for å for eksempel lage veier og bygninger. Som vi alle sikkert er klar over er karbondioksid vist å ha en negativ effekt på miljøet. Store fabrikker for eksempel slipper ut store mengder Co2. Dette er et spesielt stort problem i industriland som Kina og India, der utslippene ofte er på sitt verste. Bruk av denne teknikken vil kunne minske utslippene samtidig som det tyder til å være en rimelig måte å lage infrastrukturer på, samtidig som den er mer bærekraftig. 3D-skrivere brukes allerede i dag til å hjelpe miljøet på mange måter. Flere steder i verden bruker de blant annet skrivere til å restaurere og redde korallrev i havet.

Helse

3D-skrivere innen helsesektoren har mange mulige bruksområder. Det meste som har med helse å gjøre kommer med store kostnader. Ved hjelp av 3D-skrivere kan vi redusere en del av disse kostnadene samtidig som vi bidrar til å løse problemer denne bransjen ofte har foran seg. Kjemikeren Lee Cronin har lenge ytret sine tanker og forsket på måter å 3D-skrive medisin hjemme hos de som trenger det. Å laste ned sin resept og få en pakke med pulver i posten, ville gjort livet til mange mye enklere. Alle mynter har selvfølgelig en bakside, og denne løsning har det den og. Kritikerne til dette forslaget var raske til å poengtere at dette enkelt ville blitt brukt til å produsere ulovlige rusmidler av de samme menneskene som idag kjøper det fra utlandet.

3D-skrivere kan brukes til å lage proteser til mennesker som har amputert en kroppsdel. Teknologien gjør prosessen å lage protese som er spesifikk til en persons behov, enklere og betydelig billigere. I disse dager pågår det en het samfunnsdebatt rundt organdonasjon. Mange i Norge befinner seg langt nede på en venteliste for organtransplantasjon. Dessverre vil ikke alle disse rekke å få organet de behøver i tide. Dette ser ut til å bli situasjoner de neste generasjonene vil slippe å finne seg selv i. Enkelte mener Norge bør følge i fotsporene til land som Island, der alle voksne er registrert som organdonorer med mindre de spesielt reserverer seg selv mot dette. Idag klarer forskere å skrive ut ting som syntetisk hud og organer som mottakerens immunsystem ikke vil frastøte. Dette betyr at i en nær fremtid vil organer kunne skrives ut ved behov.

Problemer vi trolig møter ved 3D-skrivning

3D-skrivere kan brukes til masse godt og kan være en løsning på problemer samfunn har slitet med lenge. Teknologien har store implikasjoner når det kommer til generell masseproduksjon og ting som å bygge hus. Likevel er den ikke en total frelse for samfunnet.

Som nevnt forbipasserende tidligere, ble det reist bekymringer rundt muligheten for at alle mennesker vil muligens kunne skrive ut medisin hjemme ved hjelp av litt pulver, en 3D-skriver og en minnepenn med noen tall på. Dette er ikke det eneste mulige problematiske utfallet av et samfunn der alle kan skrive ut alt mellom himmel og jord.

Et vanlig spørsmål rundt fremtiden med 3D-skrivere er, hvordan skal dette reguleres og hva med avgifter som toll og moms? Hvor mye er tegningen til å skrive ut et kaffebord verdt? Slutter vi å kjøpe møbler og alt annet vi trenger i butikker vil jo inntektene fra moms gå drastisk ned. Skal vi sette skyhøye avgifter på materialene kanskje, eller vil det bare føre til at vi kjøper esker på esker med det på Svinesund? Svarene er ikke så lette å komme opp med, men en ting er sikkert. Tiltak må tas og de vil ha store konsekvenser.

For omlag 5 år siden satt jeg hjemme på gutterommet hos moren min og så en Vice dokumentar, der de viser hvor lett det er å skaffe seg tegningene og skrive ut fullt funksjonelle våpen. Ved hjelp av »the dark web» kan en laste ned tegningene uten at noen som helst får vite om det. Når teknologien utvikler seg, så er den like tilgjengelig for kriminelle som den er til deg og meg. At den kriminelle underverdenen utnytter ny teknologi er verken nytt eller overraskende, men hvordan i all verden skal man klare å stoppe bruk som dette? Er det i det hele tatt mulig? Her er jeg ingen fasit, dessverre.

Fremtiden er nær og lys, men også litt skremmende.

Kilder:

https://futurism.com/researchers-figured-convert-carbon-dioxide-concrete/ https://globalwarmingisreal.com/2016/06/10/3d-printing-key-solving-world-hunger/ https://www.ted.com/talks/lee_cronin_print_your_own_medicine https://www.nrk.no/viten/organdonasjon-kan-bli-unodvendig-1.11742315